Emmense maat voor de Koning

Koningsdag banner Emmen.png
Roy vierkant2.2.jpg
Door Roy Pruisscher op 25 januari 2024 om 22:35

Emmense maat voor de Koning

Dit jaar viert de Koning zijn verjaardag in Emmen. Als ChristenUnie zijn we blij dat hij dat met zijn gezin bij ons wil vieren. We zeggen dan heel snel hoe belangrijk dat is voor Emmen. Maar het simpele feit dat de Koning dit wil, is al heel eervol. Reden voor een feest.

We vinden het ook niet zo gek dat we in dit feest moeten investeren. Onze gemeente is ook zijn gemeente. Ons plein is ook zijn plein. Hij is immers ónze Koning. 

En als je wat te vieren hebt, zorg je ervoor dat de boel op orde is. Als je een scherm gebruikt (bijvoorbeeld aan het theater) zorg je ervoro dat het goed is. De boel is netjes en opgeruimd. De tuin ligt er goed bij, geen versleten meubels. En we zorgen voor de versiering. 

Dat doen we niet als 'gemeente' maar als gemeenschap. Onze inwoners kunnen veel plannen en ideeën indienen en meewerken aan de versiering door te doedelen. We vinden het mooi dat daar in de organisatie ruimte voor is én dat inwoners dat doen. 

In het voorstel aan de gemeenteraad stond dat Koningsdag helpt om Emmen in de etalage te zetten. Pardon? Dat betekent dat je iets van de hand wil doen, iets in de verkoop zetten. Nee, we willen niet van onze mooie gemeente af. Wel willen we laten zien wat Emmen allemaal te bieden heeft. 'Etaleren' noemen we dat. 

Als we het hebben over wat Emmen allemaal te bieden heeft, lezen we veel over 'trots'. Maar wat is dat eigenlijk, zeker Emmense trots? Dat is eigenlijk nogal on-Emmens. We blazen niet hoog van de toren en doen ons niet beter voor dan we zijn. Ook niet als de Koning komt. 

'Trots' is één van de zeven hoofdzonden. Misschien ook daarom ons ongemak bij dat woord. Zouden we ons in plaats van op een zonde ook kunnen richten op een deugd? Ik kwam uit bij de kardinale deugd van gematigdheid. Hoewel dat helemaal niet populair klinkt, kan het ons wel in de goede richting helpen. Het gaat namelijk om het aanhouden van de juiste maat: het moet in proportie zijn. Dat is niet sober of zuinig, maar precies goed en passend. 

Die vraag geldt ook voor Koningsdag: wat is de juiste maat en weten we de juiste maat te houden? Met teveel aandacht voor 'trots' verzanden we misschien in de behoefte aan steeds meer en steeds groter. Dan weten we geen maat te houden. 

De ChristenUnie kan instemmen met het budget van € 2,3 miljoen voor de organisatie van Koningsdag. Wij denken dat dit de juiste maat is voor Emmen.