Nieuw college WE & PvdA

Gemeentehuis (vanaf de markt)@0.5x.jpg
Henk 2
Door Henk Huttinga op 10 mei 2022 om 10:47

Nieuw college WE & PvdA

Tijdens een bijzondere raadsvergadering op maandag 9 mei zijn de wethouders van het nieuwe college van Wakker Emmen en PvdA benoemd. 

Bij de bespreking van het Informatierapport hadden we al aangegeven: de grootste uitdaging voor de komende jaren is om onze inwoners het belang van de lokale democratie (weer) te laten ervaren. Daar ligt ook een belangrijke taak voor het nieuwe college. En in het bijzonder de nieuwe wethouders. 

Naast de bekende wethouders Van der Weide (WE), Otter (WE), Wanders (PvdA) en Rink (PvdA), nemen ook Schrik (WE) en Leal (WE) deel aan het college. 

We hopen dat vooral deze nieuwe wethouders de ruimte krijgen in het college, om nieuwe energie te geven en andere invalshoeken kunnen laten zien. 

Zes wethouders
Vanwege het uitbreidende takenpakket begrijpen we de extra wethouder. We zien dat de gemeente het steeds drukker krijgt en er ook steeds meer taken van het Rijk bijkrijgt. Tegelijk past een extra wethouder ook bij meer ambitie: we willen als gemeente de zaken beter voor elkaar krijgen. We hopen die ambitie bij de/alle wethouders te zien.

Macht & tegenmacht
Waar de macht aan de kant van het college groeit met een extra wethouder, moeten we ook kijken naar de tegenmacht van de Raad. We moeten onszelf versterken. Bijvoorbeeld door meer inhoudelijk en opiniërend met elkaar te debateren. Ook moeten we denken aan uitbreiding van de griffie, die ons inhoudelijk kan ondersteunen. 

Een belangrijke taak ligt ook bij goede, onafhankelijke lokale journalistiek. We moeten met elkaar blijven nadenken hoe we dat kunnen ondersteunen. Een luis in de pels is nodig.