Installatie nieuwe gemeenteraad

Gemeenteraad 2022-2026.jpg
CU Emmen.png
Door Webredactie Emmen op 31 maart 2022 om 14:05

Installatie nieuwe gemeenteraad

Na de verkiezingen van 16 maart was op woensdag 30 maart de eerste vergadering van de ‘nieuwe raad’ in het Atlas Theater. Hierin zijn alle raadsleden benoemd en beëdigd, waaronder ook onze raadsleden Roy & Henk. 

De burgemeester begon zijn toespraak met een paar statistiekjes: er zijn 39 raadsleden, van wie de helft ongeveer nieuw is. “Een aardige verversing.” Er zijn 11 partijen, het oudste raadslid is 75 en het jongste is 22 jaar, er zijn 28 mannen en 11 vrouwen in de raad. “Daar kun je van alles van vinden en dat soort dingen. Het is even zo.”

Aan vertrekkende onderscheiden raadsleden, aan de nestor en de vicevoorzitter, vroeg de burgemeester welke tip zij nieuwe raadsleden zouden meegeven. Daaruit ontstonden de volgende 10 adviezen.

  1. Blijf altijd kritisch op het politieke systeem. Werkt het zoals het bedoeld is? Levert het inwoners meerwaarde op?
  2. Laat alles gewoon rustig op je afkomen en besef dat het echt een hele tijd duurt voor je het hele raadsveld overziet. Lees, verwonder en vraag. Je hoeft niet je verkiezingsprogramma er in 1 jaar door te jagen.
  3. Blijf bij jezelf en blijf bij de inhoud. Maak er in het debat nooit een persoonlijke aanval van.
  4. Breng focus aan op drie, vier onderwerpen waar je mee aan de slag gaat en waar je vanzelf goed in wordt.
  5. Behandel iedereen met wie je te maken hebt als raadslid zoals je zelf behandeld wilt worden.
  6. Durf te vragen als je een tekst of een procedure niet of helemaal niet begrijpt. Durf ambtenaren wat te vragen: zoek ze op en geef ze de waardering die ze verdienen.
  7. Durf toe te geven als iemand je met argumenten overtuigt van een ander standpunt: ‘Zo had ik dit nog niet bekeken.’
  8. Wees hard op de inhoud, maar zacht op de relatie. Wees een beetje zuinig op elkaar. Je kunt niet op elke uitnodiging ingaan, maar sla nooit een raadsuitje over. Werk mee aan een goede sfeer in je fractie en in de raad en vier samen successen.
  9. Je vergadert binnen, maar verdient het buiten. Blijf contact houden met de mensen voor wie je het doet en dat zijn er meer dan de mensen die op je hebben gestemd. Luister naar inwoners, vertolk emoties en opvattingen van hen in de raadszaal. Wees toegankelijk en leg inwoners uit wat je als raadslid doet en waarom de raad bepaalde besluiten neemt.
  10. Houd plezier erin en gebruik humor om de boel een beetje te relativeren.

Namens de ChristenUnie zijn Roy en Henk beëdigd als raadsleden. Dat hebben zij gedaan met de volgende — wettelijke — tekst:

Ik zweer dat ik om tot lid van de raad benoemd te worden, rechtstreeks noch middelijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd.
Ik zweer dat ik om iets in het ambt te doen of te laten, rechtstreeks of middelijk, enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen.
Ik zweer dat ik getrouw zal zijn aan de Grondwet, dat ik de wetten zal nakomen en dat ik mijn plichten als lid van de raad naar eer en geweten zal vervullen.

Zo waarlijk helpe mij God almachtig.

Wij wensen Roy en Henk veel wijsheid en vreugde in hun werk als raadsleden van onze gemeente Emmen.

Installatie Roy & Henk bewerkt