Betrouwbare overheid

Betrouwbare overheid

Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die het werk is van inwoners en maatschappelijke verbanden samen. De gemeente heeft vooral als taak de samenleving te versterken en staat daarom naast mensen. Om te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid maar ook om mee te denken, te stimuleren en te ondersteunen waar dat nodig is. Dit vraagt om maatwerk: de één heeft die ondersteuning sneller nodig dan de ander. En voor kwetsbare mensen die het echt niet zelf of samen met andere kunnen, biedt de overheid een vangnet.

Bij een betrouwbare overheid hoort dat we eerlijk zijn en geen beloftes doen die niet zijn na te komen. We staan voor een transparante bestuurscultuur, waarbij politieke processen zoveel mogelijk in de openbaarheid plaatsvinden.

Gemeente zijn we samen
De ChristenUnie wil dat inwoners verantwoordelijkheid nemen voor het eigen handelen en – samen met anderen en de overheid – de zorg voor de samenleving oppakken. Samen zoeken hoe we de kracht van de samenleving kunnen aanspreken om te werken aan gerechtigheid.

De overheid moet openstaan voor initiatieven van inwoners, ruimte geven door minder regels en bureaucratie, en durven los te laten in vertrouwen op de eigen inwoners. De gemeente moet zorgen voor randvoorwaarden, zodat ideeën tot bloei kunnen komen en uitgevoerd kunnen worden.

Wijken en dorpen moeten eigen verantwoordelijkheden krijgen, ondersteund met eigen budgetten. De kracht van de buurt is daarbij het uitgangspunt.

Communicatie
Voor veel mensen wordt de samenleving complex. Veel ouderen, Nederlanders met een migratie-achtergrond en laaggeletterden vinden het vaak ingewikkeld om op tijd de juiste informtie te vinden. De ChristenUnie wil dat de gemeente haar regels zo simpel mogelijk houdt en zo duidelijk en eenvoudig mogelijk communiceert. 

Deel dit standpunt