
Algemene beschouwing: naar een dienstbare overheid
Tijdens de raadsvergadering bespraken we de Kaderbrief en deelden alle politieke partijen hun algemene beschouwing. Emmen is ambitieus en wil groeien. Als ChristenUnie houden we een belangrijk uitgangspunt voor: onze overheid moet dienstbaar zijn.
Onzekerheid en wantrouwen
Iedereen vindt wel wat van de val van het kabinet. De Nationaal Ombudsman noemde dat de beloften niet waargemaakt zijn en dat het alleen draaide om eigen belangen. De burger stond niet centraal.
We zien in de samenleving veel onzekerheid en wantrouwen. Alles veranderd constant en de problemen lijken ongekend weerbarstig. De overheid luistert slecht en levert niet. Wat staat ons – als gemeente, lokale overheid – dan te doen? Die reflectie kan een impuls krijgen vanuit deugden.
Dienstbaarheid
En juist de deugd van dienstbaarheid stelt het denken over leiderschap op de kop. Het draait om een houding van 'de minste' willen zijn. Het is afzien van roem voor jezelf, van heerschappij voeren en 'eigen succes eerst'. Dienaren bevorderen de bloei van de gemeenschap.
Dat moeten we niet doen door actief op de huid van onze inwoners te zitten. Maar door – wat Herman Tjeenk Willink noemt – actief burgerschap te bevorderen. Dat is ook een aanvulling op onze democratie en een tegenwicht tegen de overheid. Geen van de grote opgaven kan zonder actieve bijdrage van onze inwoners worden opgelost. Zonder gevoel van onderlinge verbondenheid en gemeenschapszin lukt het niet.
Sociale samenhang versterken
Als uiting hiervan dienden wij een motie in die oproept om de sociale basis te versterken. Het gaat om de lokale gemeenschap en de samenhang in dorpen in wijken. Wat is daar nodig? Dat kan liggen in de zorg, of woningen, maar ook de aanwezigheid van een wijkcentrum. Dat gaan we samen met onze inwoners verkennen.
De motie is door de gemeenteraad breed aangenomen!
Nedersaksenlijn
Goede verbindingen zijn belangrijk om gemeenschappen te versterken. De Nedersaksenlijn (de spoorlijn met Groningen en Enschede) is daarom heel belangrijk voor ons. Gelukkig lijkt ook 'Den Haag' dat nu in te zien en daarvoor het geld beschikbaar te stellen.
Daarmee komt er een enorme klus op ons af. Om dit project goed te doen willen we dat de gemeenteraad goed geïnformeerd is en door allerlei experts op de hoogte gehouden wordt. Dat doen we tijdens bijeenkomsten als een technische sessie, expertmeeting of werkbezoek.
Onze motie om dat te regelen is ook breed aangenomen!
Duurzaamheid
Als ChristenUnie willen we in navolging van paus Franciscus werken aan een 'cultuur van zorg' in het gemeenschappelijk huis dat God ons heeft toevertrouwd. Om het verval van het milieu te stoppen.
Bij alle grote opgaven die we de komende jaren aanpakken, moet duurzaamheid de rode draad zijn. Het moet overal doorheen lopen. Zo zorgen we dat Emmen toekomstbestendig is.
Schaalsprong
Emmen heeft de ambitie om te groeien. Dat is nodig om onze regiofunctie met allerlei voorzieningen te behouden. Dat vraagt een stevige inzet: de ontwikkeling van de Sport- en Beweegcampus, de ontwikkeling van de Greenwise Campus (MBO, HBO, WO, zorg en bedrijfsleven), infrastructuur en de verstedelijking van Emmen.
Dit betekent dat we ook duidelijk keuzes moeten maken om dat te kunnen betalen. Gelukkig hebben we daarvoor al eerder geld opzij gezet: we hebben zogenaamde reserves. Toch zullen we ook in de toekomst moeten opletten.
De ChristenUnie vindt het gezond om periodiek te kijken wat we als overheid doen en wat niet meer. Niet alles waar we geld in stoppen werkt, of is goed voor onze inwoners. Daar moeten we eerlijk in zijn, ook als het misschien pijn doet.
Maar dan kunnen we investeren in de schaalsprong, in de toekomst van Emmen. Dat is volgens de ChristenUnie een overheid die dienstbaar is aan de bloei van onze gemeenschap.