
Bouwstenen Omgevingsvisie
Tijdens de raadscommissie hebben we de bouwstenen van de Omgevingsvisie verkend. Hoe ziet onze gemeente eruit in 2030 of zelfs 2040 als het gaat over wonen, maatschappelijke voorzieningen, natuur, economie, mobiliteit en gezondheid?
Wonen
De ChristenUnie vindt het belangrijk dat er voor alle groepen mensen voldoende woningen zijn. Bij motie hebben we die differentiatie al eens uitgesproken. Ook op wijk- en dorpsniveau moet er diversiteit zijn. Het is belangrijk dat we elkaar als inwoners tegenkomen in de wijk en het dorp. Dat we niet apart leven, maar een gemeenschap vormen.
We hebben het al eerder gehad over de verstedelijking van Emmen. Wij vinden het logisch dat veel van de nieuwe woningen in het centrum komen. Dat heeft ook met de andere thema's te maken. Het helpt ons namelijk bij de schaalsprong om voorzieningen in stand te houden, de economie en mobiliteit een impuls te geven.
Ook op dorpsniveau zien we ruimte voor de behoefte van onze inwoners. Niet voor grootschalige nieuwbouw, maar juist passend. Om de prettige dorpse schaal te behouden.
Maatschappelijke voorzieningen
Het clusteren van maatschappelijke voorzieningen in kerndorpen vinde we logisch. We kunnen niet alle voorzieningen overal in stand houden. Niet elk dorp heeft een Wldlands-vestiging nodig. Tegelijk is een dorpshuis belangrijk voor de gemeenschap.
We zien ook bijzonder gedrag van onze inwoners. Zij gaan niet altijd naar de winkels in het eigen dorp. Of gaan niet naar de lokale kroeg, omdat ze een keet in de tuin hebben. Wat moeten we dan als gemeente? Mensen hebben ook zelf verantwoordelijkheid voor hun dorp of wijk.
Natuur
Om de discussie te prikkelen werd gesteld om een derde van de langbouwgronden om te zetten in bossen. Maar dat gaat ons veel te snel. We kunnen ons geen Emmen voorstellen zonder boeren. Zij verdienen wel onze ondersteuning om naar meer natuurinclusieve landbouw te gaan.
De 'nabijheid van natuur' vinden we een mooie uitspraak en uitdaging. Ik ben verwend met de Emmerdennen naast de deur, maar dat heeft niet iedereen. De ontwikkeling van meer groene zones spreekt ons aan. Maar we moeten oppassen dat we het te snel of nut of vermaak hebben als het om natuur gaat. Het draait niet allemaal om menselijk gebruik: de natuur heef waarde in zichzelf.
Economie
Wij ondersteunen de clusterling van bedrijven in Emmen met de aandacht voor de koplopersrol op groene chemie en circulaire economie. Tegelijk blijft lokale bedrijvigheid in dropen en wijken nodig, omdat het bijdraagt aan de levendigheid en draagkracht van de hele gemeente.
Bij de economie hoort ook dat we van het winkelcentrum ook écht een binnenstad gaan maken. Daarvoor is veel meer diversiteit nodig dan alleen maar detailhandel en horeca. Wat ons betreft ook een hotspot voor cultuur.
Mobiliteit
De ChristenUnie is een groot voorstander van meer openbaar vervoer. In een meer stedelijk gebied ligt dat ook voor de hand. Dan moeten we focussen op voetgangers, fietser en ov. We zien dat dit in ons centrum al goed lukt: daar zijn heel weinig auto's en zijn de garage's aan de randen. Het STOMP-principe kan ons helpen om te prioriteren: stappen, trappen, ov, deelmobiliteit en dan de auto.
De ontwikkeling van de Nedersaksenlijn zien we als een belangrijke drager voor de hele ontwikkeling van Emmen. Dit verdient onze volle inzet!
Gezondheid
Bij de inrichting van de omgeving en bedrijvigheid, moet de gezondheid van onze inwoners voorop staan. De omgeving moet uitdagen om te bewegen, en schadelijke uitstoot moeten we vermijden en verminderen. Soms klinkt het idee dat mensen maar zelf verantwoordelijk zijn voor zorg en ondersteuning. Dat lijkt ons Amerikaanse toestanden en doet de sociale samenhang en onze gemeenschappen geen goed. We moeten juist oog voor elkaar hebben.