Bouwen voor de toekomst
Het bouwen van nieuwe huizen staat bovenaan de agenda. En terecht. Want onze Grondwet bepaalt dat voldoende woongelegenheid een zorg is van de overheid. Daarin zijn we tekort geschoten.
Nu horen we de roep om meer huizen vanuit verschillende doelgroepen. Er moeten meer woningen komen voor ouderen, voor jongeren, voor starters, voor midden-inkomens, meer sociale huurwoningen. Allemaal waar, maar toekomstgerichte volkshuisvesting vraagt om verder kijken dan de aantallen huizen.
We moeten het hebben over de kwaliteit van onze woningen. Ook in Emmen zien we veel oudere huizen die niet het comfort bieden van een moderne woning.
Een huis moet je hele leven een thuis zijn. Dat betekent dat je bijvoorbeeld makkelijk aanpassingen kunt doen om je woning toegankelijk te houden. Of een bad- en slaapkamer op de begane grond kunt realiseren. We noemen dit levensloopbestendige woningen.
Een huis moet ook bestand zijn tegen het veranderende weer. Nu het warmer wordt in de zomers en de buien heviger zijn, moeten huizen en buurten dat kunnen opvangen. Dat is klimaatadaptief bouwen.
Nieuwe woningen zijn ook energieneutraal: er wordt net zoveel energie verbruikt als er wordt opgewekt. Dat kan door slim gebruik te maken van energie besparing en opwekking door bijvoorbeeld zonnepanelen. Met als uiteindelijke doel: geen energierekening meer.
Normaal gaan deze innovaties stap voor stap. Maar als gemeente kunnen we, met de hoeveelheid woningen die nodig zijn, een enorme sprong maken. Door te kiezen voor écht toekomstbestendig bouwen.